Vergoeding second opinion

Je krijgt een second opinion (mening van een andere arts) vergoed uit je basisverzekering. We verrekenen de kosten wel met je eigen risico. Bekijk de vergoeding.

Wat krijg je vergoed?

Heb je twijfel over een diagnose of behandeling? Dan kan je een second opinion aanvragen bij een andere arts of behandelaar. Een second opinion betekent niet dat het onderzoek opnieuw wordt gedaan. Het betekent dat een andere arts hetzelfde onderzoek bekijkt. Je krijgt een vergoeding voor een second opinion vanuit je basisverzekering.

Je krijgt geen vergoeding voor de second opinion over je mate van arbeidsongeschiktheid. Die valt niet onder de vergoeding van je zorgverzekering.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een zorgverlener met een contract voor je behandeling gaat. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je misschien niet alles vergoed.

Eigen bijdrage

Nee, je betaalt geen wettelijke Voor sommige zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt dan een deel van je zorg, medicijnen of hulpmiddelen zelf.

Eigen risico

In 2024 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een arts of behandelaar met een contract voor je behandeling? Vind een zorgverlener bij je in de buurt. Zoek op behandeling of specialisme.

Je hebt een verwijzing nodig van je behandelaar. Ook heb je een kopie van je medisch dossier nodig. Soms betaal je voor het opvragen van deze kopie extra kosten, deze krijg je niet vergoed.

Wil je meer weten over hoe je second opinion kan aanvragen? Of vind je het lastig om de second opinion te bespreken met je arts? Het zorgteam helpt je graag bij het aanvragen van een second opinion. Lees er meer over second opinion.

Contact met het Zorgteam

Voor vragen over second opinion, wachtlijstbemiddeling of voor hulp bij het zoeken van een zorgverlener. Bel ons voor advies. Wil je liever door ons gebeld worden? App ons even, dan maken we samen een belafspraak.