Summerbody of het hele jaar fit?

We mogen weer uiteten en drankjes drinken op het terras. Nu alleen nog even werken aan je summerbody. Met deze 8 tips train je jezelf in shape. Let's go!
David Stegenga David Stegenga 4:25
Vrouw aan het hardlopen in de avondzon

Wat voor mij altijd goed werkt is om meteen een nieuw doel te stellen. Zo heb ik een eindpunt waar ik naar toe kan werken en waar ik full focus voor kan gaan. Eind oktober staat dan ook de halve marathon van Valencia op de planning. Meteen een eerste tip tussendoor: plan eens een race in het buitenland. Zo kun je er een citytrip van maken en geniet je dubbel, van je finish en van de mooie plek.

Wil jij starten met hardlopen of wil je jezelf een nieuw hardloopdoel stellen? Of dat nu een snelle 5, een mooie ronde van 10 of een (halve) marathon is, iedereen kan het. Lees mijn tips (trouwens, niet alleen voor hardlopers) om verantwoord op te bouwen naar jouw persoonlijke doelstelling.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Met deze 8 tips train je verantwoord voor je nieuwe doel

Tip 1: Zorg voor goede schoenen

Een goed begin is het halve werk. Zorg voor goede schoenen. Koop niet zomaar schoenen omdat ze zo leuk bij je outfit passen, maar laat je adviseren door een expert. Winkels als Run2Day of Runnersworld doen uitgebreide analyses van je loop en je voeten. Zo weet je zeker dat je een schoen hebt die in elke vorm goed bij je past.

Tip 2: Kies functionele kleding

Ook functionele kleding is een must. Als je aan het sporten bent wil je je niet druk maken om kleding die afzakt, omhoog kruipt of naadjes die schuren, dus zoek met zorg je kleding uit. Nike, Adidas en New Balance hebben bijvoorbeeld een speciale hardloopcollectie die ook nog eens hartstikke mooi is. Ben je ook nog eens fashionable.

Tip 3: Bouw verantwoord op volgens een schema

Soms lijkt het bijna niet te doen. 21 kilometer als je nu nooit verder rent dan 8? Of 10 kilometer rennen als je nog maar net het hardlopen hebt ontdekt? De eerste stap is de zwaarste. Maar echt, als je goed en rustig opbouwt, is alles haalbaar. Geloof in jezelf en zorg voor een goed schema. Zelf volg ik altijd de schema’s van Runner’s world magazine.

Tip 4: Doe rustig aan om sneller vooruit te kunnen

Een geschikt schema houdt ook rekening met hersteltrainingen. Je lijf heeft natuurlijk best wat te verduren als je ineens flink aan de bak gaat. En actief herstel gaat sneller dan passief herstel. Bij de herstelloop loop je heel rustig. Laat je niet verleiden om sneller te gaan omdat je je prima voelt, want dan herstel je dus niet goed. Een herstelloop duurt ongeveer 30 minuten en loop je met een lage hartslag. Best een verademing als je de andere trainingen bijna met je tong op de grond loopt.

Tip 5: Blijf blessurevrij

Bouw je je trainingen rustig op om blessures te voorkomen. Laat je niet verleiden door, op een goede dag, toch iets langer of verder te lopen, maar hou je aan het schema. En zorg natuurlijk voor een goede warming up.

Tip 6: Eet lekker en gezond

Wat ook bijdraagt aan je spierherstel, is goede voeding. Het is belangrijk dat je wat koolhydraten en eiwitten binnen krijgt tot 2 uur na je training. Zelf eet ik graag een paar sneetjes broodje met avocado en ei, of een bordje havermout met fruit vlak na mijn training. Op deze manier zorg ik dat mijn lijf sneller herstelt van de inspanning.

Tip 7: Laat je niet uit het veld slaan door slecht weer

We genieten nu nog even van heerlijke zomerdagen, maar het najaar staat voor de deur, met slechter en kouder weer. De zin om buiten te sporten wordt misschien wel minder, maar dat is helemaal niet nodig. Je kunt je er namelijk prima op voorbereiden. De juiste hardloopkleding voor de winter is belangrijk. Ken jij het drie-lagen systeem al? Kort gezegd zorgt het dragen van 3 functionele lagen kleding tijdens een koude run, voor optimale vochtafvoer, regeling van je lichaamstemperatuur en bescherming tegen alle weersomstandigheden. Mocht je daar meer over willen weten, dan raad ik je aan om even langs een hardloopspeciaalzaak te gaan. Daar kunnen ze je er alles over vertellen! Zorg natuurlijk ook voor een goede warming-up aangezien het langer duurt voor je spieren zijn opgewarmd. Zo verklein je de kans op blessures.

Tip 8: Beloon jezelf

Als ik eenmaal lekker op dreef ben, vind ik het altijd fijn om ook kleine successen te kunnen vieren. Daarom test ik mezelf soms tijdens een race. Ik loop eens ergens een snelle 5 km, of schrijf me in voor een recreatieve run van 10 km. Gewoon om te zien waar ik sta. Dit motiveert me. Ik word blij van goede eindtijden, maar ook op scherp gesteld als ze een beetje tegenvallen. Dan moet ik er dus wat harder aan trekken de komende tijd. En als ik vind dat ik het goed heb gedaan, dan mag dat best beloond worden met dat ene mooie shirt uit die mooie collectie.

En nu eerst maar eens aan de slag. Stappen gaan maken. En als ik dan binnenkort weer eens een rondje door het park maak, kan het zomaar eens zijn dat we elkaar tegenkomen. Loopse! 

Meisje zit met haar mobiel in haar hand. Ze gebruikt App de Dokter.

Jouw gezondheid staat op #1

Voel je je niet helemaal fit? App de dokter voor advies, dan heb je binnen 1 uur antwoord. Helemaal gratis.

App de Dokter

David Stegenga

David Stegenga

David is mede-oprichter en eigenaar van hardloopplatform Urban Runners. 10 jaar geleden begon hij met hardlopen om wat kilo’s kwijt te raken, inmiddels is het zijn levensstijl geworden. David wil zijn liefde voor de sport delen en mensen inspireren in hun sportieve doelen. Hij is ook freelance fotograaf, drinkt graag een drankje met vrienden en gaat graag naar een goed concert. Benieuwd naar de laatste hardlooptrends, nieuwste sportkleding, gadgets of tips over voeding en events?