De populairste sport apps voor thuis

David Stegenga David Stegenga 4:32

Bankhangen in plaats van bankdrukken, omdat je sportschool dicht is? Hoeft niet. Met deze apps sport je namelijk gewoon thuis.

David Stegenga: De populairste sport-apps voor thuis

Je smartphone als persoonlijke coach

Je kunt gewoon in je woonkamer, slaapkamer of je tuin je trainingsschema volgen en fit blijven. Omdat er zoveel aanbod is, begrijp ik dat je het overzicht een beetje kwijt bent. Daarom heb ik een lijst gemaakt met mijn favoriete fitness-apps in willekeurige volgorde. Met deze apps voor je smartphone kom je gegarandeerd aan je dagelijkse portie beweging.

De voorbereiding

Als je de keuze hebt gemaakt om thuis te gaan sporten zijn er wel wat voorbereidingen die je kunt treffen:

  • Plan je training alvast in je agenda. Op deze manier is de kans groter dat je thuis ook echt gaat sporten.
  • Misschien een overbodige tip, maar maak voldoende ruimte alvorens je begint, want je wilt natuurlijk niet die dure vaas omgooien tijdens een oefening.
  • Bij veel apps wordt gebruik gemaakt van attributen zoals een springtouw, fitness bal en dumbbells. Bekijk daarom vooraf welke workouts je wilt gaan doen en welke attributen nodig zijn. Mijn advies is om in ieder geval een matje te kopen, want dat komt altijd van pas.

Check welke attributen je nodig hebt om thuis te kunnen sporten

Nike Training Club

Nike Training Club is een laagdrempelige app met een gevarieerd programma. Je kiest een doel en je work-out wordt daarop aangepast. Tijdens de work-out krijg je instructies van een trainer, terwijl je de oefeningen doet op je favoriete muziek. Work-outs worden beschreven in een stap-voor-stap-instructie en een video.

De app is volledig gratis te downloaden en alle onderdelen zijn gratis beschikbaar.

VirtuaGym

VirtuaGym is een online sportplatform waarmee je op een leuke manier uitgedaagd wordt en fit blijft. Hij heeft meer dan 500 oefeningen en 100 work-outs voor thuis die door middel van duidelijke instructies en animaties erg fijn werkt. Je kunt ook een persoonlijk fitness schema maken voor verschillende doelen zoals afvallen, spieren opbouwen of fit worden. Om het compleet te maken krijg je ook een voedingsplan op maat. 

7 Minute Workout

De 7 Minute Workout app is een oude bekende en is wereldwijd één van de populairste fitness apps. Het concept is intensieve sessies van 7 minuten per dag om fit te blijven. De app bevat 12 oefeningen en je kunt zelf kiezen welk deel van je lichaam je wilt trainen. Je krijgt meldingen wanneer de volgende oefening begint. Je hoeft dus niet op de timer of op het scherm te kijken en je krijgt tijdens de workout aanmoedigingen. De voorbeelden zijn duidelijk, de oefeningen worden goed uitgelegd én je kunt heel snel en makkelijk je voortgang zien. Het is een simpele en duidelijke app zonder ingewikkelde trainingsschema’s.

De app is gratis te downloaden.

The Winners Workout

Altijd al willen trainen als een wereldkampioen? Vanaf nu is het mogelijk:kickbokser Rico Verhoeven heeft zijn eigen fitness app “The Winners Workout ontwikkeld”. De app is gebaseerd op de 50-dagen trainingsmethodiek van de bokser en is bedoeld om meer mensen in beweging te krijgen.

Voor elk niveau kun je hiermee uit de voeten, de honderden oefeningen zijn zo aangepast dat iedereen er gebruik van kan maken. De applicatie is gebaseerd op de trainingsmethodiek van Rico Verhoeven, maar ontwikkeld voor een dwarsdoorsnede van de samenleving. Er zijn dan ook drie levels qua trainingsintensiteit: beginner, gemiddeld en gevorderd. De app toont video’s van Verhoeven in de vorm van een trainingsprogramma gedurende een periode van 50 dagen.

De gebruiker kan een programma kiezen op het gebied van Kracht, Uithoudingsvermogen, Flexibiliteit of een mix van deze drie.

Sworkit

Dit is een geweldige app om thuis mee te sporten. Bij het opstarten van de app start je met het kiezen uit cardio, yoga, krachttraining of stretching. Wil je zelf oefeningen kiezen, dan kun je zelf een workout samenstellen. Elke oefening wordt voorgedaan door een instructeur door middel van afbeeldingen. Het is ook mogelijk om de app zelf een programma samen te laten stellen met oefeningen binnen de beschikbare tijd die jij hebt aangegeven.

Er zijn 6-weekseprogramma’s om jouw eigen doelen te bereiken: slank, sterk of gezond. Er zijn buikspieroefeningen, oefeningen voor armen, benen en core. Zo kun je bij cardio kiezen voor een Full intensity workout of Bootcamp workout. Sworkit is een van de meest uitgebreide gratis apps uit de lijst en een aanrader.

David Stegenga

David Stegenga

David is mede-oprichter en eigenaar van hardloopplatform Urban Runners. 10 jaar geleden begon hij met hardlopen om wat kilo’s kwijt te raken, inmiddels is het zijn levensstijl geworden. David wil zijn liefde voor de sport delen en mensen inspireren in hun sportieve doelen. Hij is ook freelance fotograaf, drinkt graag een drankje met vrienden en gaat graag naar een goed concert. Benieuwd naar de laatste hardlooptrends, nieuwste sportkleding, gadgets of tips over voeding en events?